Natura Docet Wonderryck Twente

Apenstreken in de oertijd

47 miljoen jaar geleden was Europa een grote jungle waar oerpaardjes, krokodillen, schildpadden, bijzondere vissen en apen leefden. In Duitsland waar nu het dorp Messel bij Darmstadt ligt, zijn veel bijzondere fossielen zijn gevonden, waaronder Ida. Ida is de meest complete primaat ooit gevonden.

In de tentoonstelling duikt het publiek eerst 47 miljoen jaar terug in de tijd en wandelt door de jungle waar hij Ida en haar tijdgenoten treft. De prachtige tekeningen van Esther van Hulsen, uit het prentenboek over Ida, zijn uitgangspunt voor deze zaal. De bezoeker wandelt door de blowups van tekeningen aangevuld met dieren uit de collectie van het museum. Hoe Ida leefde en uiteindelijk stierf wordt in de eerste zaal verteld.

In de tweede zaal daalt het publiek af onder de grond waar het te zien krijgt hoe Ida fossiel wordt. Een aardse schatkamer gevuld met bijzondere fossielen vult de ruimte.

De laatste zaal is de onderzoekszaal, hier belandt het publiek in het heden en kijkt mee over de schouders van paleontologen. Hoe gaat dat in z’n werk?

Opdrachtgever: Natura Docet Wonderryck Twente
Realisatie: 2017
Ontwerp: concept, tentoonstellingsontwerp, grafisch ontwerp, i.s.m Studio Ilona Laurijsse
Status: tijdelijke tentoonstelling
Fotografie: Sarah Dona van Beelen

NaturaDocet-1

NaturaDocet-4

NaturaDocet-2

NaturaDocet-3

NaturaDocet-5